Tipărire
Accesări: 1416
Anxietate vs. depresie: diferențe, simptome și relația dintre acestea

Una din cinci persoane din România întâmpină o problemă de sănătate mintală în fiecare an. Aceasta înseamnă că există șanse să cunoașteți pe cineva afectat fie de depresie, fie de anxietate, două dintre cele mai frecvente afecțiuni de sănătate mintală. Este posibil să fi auzit foarte mult acești termeni, posibil folosiți unul lângă celălalt.

Dar cât de bine le înțelegeți? Și cunoașteți diferențele cheie dintre anxietate și depresie?

Termenii „anxios” și „deprimat” sunt utilizați foarte des în conversații obișnuite – și din motive întemeiate. Ambele sunt emoții normale de experimentat, care apar în mod obișnuit ca răspuns la situații cu mize mari sau potențial periculoase (în cazul anxietății) sau circumstanțe dezamăgitoare, supărătoare (în cazul depresiei).

Relația dintre aceste emoții – și condițiile clinice asociate, tulburările de anxietate și tulburările de dispoziție – este complexă și oarecum idiosincratică.

Pentru o persoană, anxietatea poate duce la evitare și izolare. Izolarea poate duce la lipsa oportunității pentru experiențe plăcute, ceea ce duce apoi la o stare de spirit scăzută. Pentru alții, emoțiile pot curge în direcția opusă. Dacă o persoană se simte dezamăgită, acest lucru îi poate distruge energia necesară pentru a face lucruri care îi plac de obicei, iar încercările de a se reangaja cu lumea pot duce la nervozitate.

Înțelegerea distincțiilor dintre cele două emoții (anxietate vs. depresie) și caracterizarea severității problemei vă poate ajuta să determinați cum să vă simțiți mai bine.

 

CE INSEAMNA TERMENII DE ANXIETATE ȘI DEPRESIE?

O diferență cheie între anxietate și depresie este că una se referă la o singură boală, iar cealaltă la un grup de afecțiuni.

Depresia este într-adevăr o singură boală. Are o mulțime de simptome diferite. Și se poate simți foarte diferit pentru diferiți oameni. Dar termenul de depresie se referă la o singură afecțiune.

Anxietatea este un termen care poate avea câteva semnificații diferite. Cu toții ne simțim uneori anxioși, iar „anxietatea” poate fi folosită pur și simplu pentru a descrie acel sentiment. Dar când folosim anxietatea în sens medical, ea descrie de fapt un grup de afecțiuni.

Anxietatea include unele afecțiuni mai puțin frecvente. Acestea includ fobiile și tulburările de panică. Dar cea mai frecventă este tulburarea de anxietate generalizată (TAG).

 

Cum se simt anxietatea și depresia?

Tulburarea de anxietate generalizată și depresia  pot avea atât simptome emoționale, cât și fizice.

 

Dispoziție și sentimente

Depresia este definită prin starea de spirit scăzută și/sau pierderea interesului sau a plăcerii în majoritatea activităților, timp de două săptămâni sau mai mult. Acestea sunt văzute ca „simptome de bază” ale depresiei. Există o serie de alte simptome legate de starea de spirit pe care o persoană cu depresie le poate experimenta, inclusiv:

  • vinovăţie
  • neajutorare
  • sentimente de inutilitate, stimă de sine scăzută sau încredere scăzută
  • gânduri despre moarte sau sinucidere

 

În mod similar, tulburarea de anxietate generalizată se concentrează pe două „simptome de bază”. Acestea sunt:

  • anxietate excesivă
  • îngrijorare în majoritatea zilelor timp de mai mult de șase luni și dificultăți de a controla aceste sentimente de anxietate și îngrijorare

 

Și din nou, există și alte simptome în afara acestora pe care cineva le poate experimenta, cum ar fi:

  • senzație de neliniște
  • iritabilitate

Cu tulburarea de anxietate generalizată, s-ar putea să vă simțiți foarte îngrijorați de o serie de lucruri de zi cu zi. Și poate să nu existe o cauză logică evidentă pentru anxietatea voastră.

 

Simptome fizice

Există destul de multe simptome fizice care apar atât în ​​tulburarea de anxietate generalizată, cât și în depresie. De exemplu:

  • oboseala sau epuizare
  • concentrare slabă
  • stare de agitație sau incapabilitate de a sta nemișcat
  • dificultăți de somn

 

Dar există și simptome fizice unice pentru ambele afecțiuni. În depresie, simptomele fizice pot include:

  • modificări de greutate, adesea cauzate de modificări ale apetitului
  • lentoare în mișcări

 

Efectele fizice ale tulburării de anxietate generalizată includ:

  • tensiune musculară și dureri
  • dureri de cap
  • transpiraţie
  • ameţeală
  • probleme intestinale
  • bătăi rapide ale inimii și dificultăți de respirație

Toate simptomele fizice de mai sus pot fi semne ale altor probleme cu sănătatea voastră fizică.

 

 

CE CAUZEAZA DEPRESIA ȘI ANXIETATEA?

Depresia și anxietatea au în comun și unele cauze potențiale și factori de risc.

 

Factori de mediu sau sociali

Evenimentele care se desfășoară în viața voastră pot fi declanșatorul final al unei afecțiuni precum anxietatea sau depresia. Lucruri precum pierderea locului de muncă, despărțirea sau divorțul sau nevoia de a face față durerii sau doliu poate duce la dezvoltarea unor probleme de sănătate mintală.

 

Mod de viață

Aspecte ale stilului vostru de viață pot avea un impact mare asupra dezvoltării anxietății sau a depresiei. Din punct de vedere social, lucruri precum izolarea sau singurătatea pot declanșa probleme de sănătate mintală. Abuzul de alcool și/sau droguri poate juca, de asemenea, un rol important în a duce la probleme cu aceste afecțiuni de sănătate mintală.

 

Traumă sau abuz

Dacă experimentați un eveniment traumatic în viața voastră, sau ați avut unul în trecut, acesta poate fi un catalizator pentru depresie și anxietate. În copilărie, asta ar putea fi neglijență sau abuz. Ca adult, exemplele includ a fi victima unei crime, a fi implicat într-un accident de mașină sau implicarea în circumstanțe extrem de stresante, cum ar fi războiul. Cei care suferă de tulburare de stres post-traumatic (PTSD) – un tip de tulburare de anxietate – sunt foarte predispuși să se lupte cu depresia.

 

Genetica

Genele joacă un rol în dezvoltarea tulburărilor de sănătate mintală. Dacă un membru apropiat al familiei, cum ar fi părintele sau fratele, s-a luptat cu depresia sau anxietatea, vă poate crește șansele de a le experimenta.

Există, de asemenea, alți factori care ar putea crește nivelul de risc de a dezvolta depresie și/sau anxietate:

  • Vârsta – persoanele în vârstă se luptă mai mult cu depresia și anxietatea. Factorii includ un declin general al sănătății și probabilitatea crescută de izolare în comparație cu persoanele mai tinere
  • Gen – statisticile privind sănătatea mintală arată că femeile au mai multe șanse de a dezvolta probleme de sănătate mintală decât bărbații. Motivele includ schimbările hormonale pe care femeile le experimentează în viață și că produc mai mulți hormoni de stres decât bărbații. Femeile sunt, de asemenea, mult mai probabil să vorbească și să caute tratament pentru probleme de sănătate mintală. Aproximativ 40% dintre bărbați nu au vorbit niciodată cu nimeni despre sănătatea lor mintală.   
  • Probleme de sănătate mintală existente – dacă vă luptați deja cu o altă afecțiune de sănătate mintală în afara depresiei și anxietății, acest lucru poate crește probabilitatea de a dezvolta aceste afecțiuni. O tulburare de alimentație este un exemplu de afecțiune care poate duce la depresie și anxietate

 

 

RELAȚIA DINTRE ANXIETATE ȘI DEPRESIE

Anxietatea și depresia au în comun o bază biologică. Stările persistente de anxietate sau starea de spirit scăzută precum cele experimentate de persoanele cu anxietate clinică și tulburări de dispoziție implică modificări ale funcției neurotransmițătorilor. Se crede că nivelurile scăzute de serotonină joacă un rol în ambele, împreună cu alte substanțe chimice ale creierului, cum ar fi dopamina și epinefrina.

În timp ce bazele biologice ale acestor probleme sunt similare, anxietatea și depresia sunt trăite diferit. În acest fel, cele două stări ar putea fi considerate două fețe ale aceleiași monede.

Anxietatea și depresia pot apărea secvenţial (una ca reacţie la cealaltă) sau pot apărea concomitent. Când anxietatea și problemele de dispoziție ating pragul pentru diagnosticul clinic simultan, diagnosticele specifice sunt considerate afecțiuni comorbide.

 

Depresia provoacă anxietate sau invers?

Tulburările de anxietate și depresia se pot schimba adesea cu cei care suferă din cauza sănătății lor mintale. Anxietatea ca simptom (un sentiment general de neliniște sau îngrijorare) este de obicei unul dintre simptomele depresiei. Dacă simțiți constant anxietate ca urmare a depresiei, ați putea dezvolta și un tip de tulburare de anxietate .

În mod similar, este obișnuit ca o tulburare de anxietate să declanșeze un tip de depresie. Tulburările de anxietate pot afecta grav capacitatea cuiva de a duce o viață normală, ducând la sentimentul general de tristețe și nefericire care caracterizează depresia.

 

Poți avea anxietate și depresie în același timp?

Este o imagine complexă. Depresia și tulburarea de anxietate generalizată au unele trăsături distincte și unele care se suprapun. Pentru a complica lucrurile și mai mult, este de fapt posibil ca cineva să experimenteze depresie și anxietate în același timp.

De fapt, nu este doar posibil; este destul de comun. Aproximativ jumătate dintre persoanele cu tulburare de anxietate generalizată vor avea și depresie. Când condițiile coexistă astfel, ele pot fi mai severe și de lungă durată decât de obicei.

De asemenea, este posibil să fii diagnosticat cu una dintre afecțiuni și să ai simptome ale celeilalte (dar la un nivel care singur nu ar duce la un diagnostic). Modul în care se suprapun simptomele face dificil să fii precis cu cifre. Dar estimările numărului de persoane cu depresie care prezintă și simptome de anxietate variază până la 85%.

Mulți experți consideră de fapt „tulburarea mixtă de anxietate și depresie” sau “sindrom anxios-depresiv”, ca o categorie separată în sine. Aici cineva poate avea simptome ale ambelor afecțiuni, dar nu suficient de severe pentru a avea un diagnostic oficial al oricărei afecțiuni. Dar această combinație poate provoca totuși stres considerabil și poate afecta viața de zi cu zi a cuiva.

 

Confruntarea cu anxietatea și depresia

Asemănările în depresie și anxietate continuă atunci când luați în considerare strategiile de coping relevante.

Dacă vă confruntați cu una sau ambele dintre aceste afecțiuni, încercați să introduceți câteva dintre aceste cinci recomandări simple pentru a vă îmbunătăți simptomele:

  • Fiți cât de activi puteți. Încercați să ieșiți și să faceți exerciții cât mai mult posibil, chiar dacă este doar pentru o scurtă plimbare
  • Revizuiți-vă dieta și faceți-o cât mai echilibrată și sănătoasă
  • Rămâneți conectați social. Dacă vă simțiți în măsură, întâlniți familia și prietenii pentru a vă asigura că nu deveniți izolați.
  • Urmăriți să vă îmbunătățiți somnul. Dormiți între 7-9 ore pe noapte. Respectați o oră constantă de culcare și evitați utilizarea dispozitivelor electronice în pat
  • Exercițiile de respirație sunt doar o metodă de a reduce anxietatea și de a vă ridica starea de spirit. Poate fi chiar la fel de simplu ca să vă bucurați de un hobby precum gătitul sau citirea unei cărți

 

 

TRATAMENT PENTRU ANXIETATE ȘI DEPRESIE

Chiar dacă decideți că problema voastră de anxietate sau de dispoziție este o problemă slabă ce nu merită prea mult interes, tot merită să încercați să rezolvați problemele. Luați în considerare cât de mult interferează cu viața voastră și în ce moduri, pentru a determina ce tipuri de intervenții ar putea fi utile.

 

Abordări de autoajutorare

Dacă simptomele voastre sunt ușoare, au tendința de a se disipa și de a se diminua, sau dacă ați avut anterior tratament formal și sunteți îngrijorați de recidivă, intervențiile de autoajutorare pot fi un loc rezonabil de început.

Aceste abordări pot include cărți de autoajutorare și aplicații pentru telefon care adaptează psihoterapiile bazate pe dovezi sau oferă o modalitate de a exersa abilități care vizează un simptom (cum ar fi meditația mindfulness pentru furie sau anxietate).

Dacă simptomele voastre sunt persistente, vă afectează relațiile și capacitatea de a vă îndeplini diverse responsabilități sau sunt vizibile în mod clar pentru alții, atunci merită luat în considerare un tratament mai formal.

 

Psihoterapie

Pentru probleme de depresie și/sau anxietate, există mai multe tipuri de terapie prin vorbire. În psihoterapia structurată, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală (TCC), abordarea tratamentului pentru anxietate și depresie poate varia ușor. Pentru ambele probleme, TCC vă va învăța cum să lucrați cu capcane pentru gânduri inutile. Și, pentru oricare dintre probleme, TCC este probabil să vă solicite să faceți mai mult pentru comportament.

Pentru anxietate, scopul este de a minimiza comportamentul evitant și de a vă ajuta să deconfirmați o consecință de temut. Pentru depresie, scopul este să vă ajute să experimentați o emoție pozitivă, o creștere a energiei (chiar dacă pe o perioadă scurtă) sau un alt tip de interacțiune plăcută cu lumea. Teoria este că activarea comportamentului, chiar și atunci când – sau mai ales când – energia sau starea voastră de spirit sunt scăzute, poate duce la un fel de recompensă pozitivă.

În terapia de vorbire psihodinamică, sesiunile pentru anxietate și depresie pot arăta mai mult asemănătoare decât diferite. Vă voi cere să vorbiți liber despre trecut și prezent pentru a deveni conștienți de gândurile inconștiente și conflictele care stau la baza simptomelor voastre.

Nu disperați dacă credeți că vă confruntați concomitent cu simptome separate de anxietate și depresie. Există o suprapunere în psihoterapiile eficiente pentru aceste probleme.

Rețineți că, deși tratamentul eficient pentru anxietate sau depresie nu trebuie să fie un angajament pe termen lung, este probabil să necesite întâlniri regulate și continue cel puțin pe termen scurt (de exemplu, șase până la 12 luni).

 
Dacă ai descoperit că depresia și anxietatea te împiedică să funcționezi zilnic și dorești să revii la o viață normală, am pregătit pentru tine un program complet pentru a le elimina într-o perioadă de timp de 3 luni, pe care îl poți accesa AICI.