Tipărire
Accesări: 1792

De unde știm dacă cerem prea multe de la partenerul nostru? Dacă cerem prea puțin?

Așteptările pot modela dinamica, pot da tonul relației și pot cultiva o atmosferă de sprijin și siguranță.

Cu toate acestea, este important să se facă distincția între așteptările realiste și nerealiste pentru a evita suferința emoțională din nevoile nesatisfăcute sau standardele imposibile.

Cercetările au descoperit că oamenii primesc ceea ce se așteaptă. Oamenii cu așteptări scăzute tind să fie în relații în care sunt tratați prost, iar cei cu așteptări mai mari tind să fie în relații în care sunt tratați bine.

Având standarde înalte (dar totuși realiste), este mult mai probabil să obții tipul de relație pe care ți-l dorești.

 

Care sunt așteptările într-o relație?

Unii pot crede că este mai bine să nu se aștepte la nimic de la partenerul lor pentru a evita să fie dezamăgiți. Cu toate acestea, așteptările îi pot ajuta de fapt să cultive relații sănătoase. Poate doresc să caute o relație „destul de bună” care să echilibreze așteptările înalte și să recunoască așteptările nerezonabile, pentru a forma un parteneriat complet. Așteptările pot arăta ca reguli sau linii directoare pentru a se asigura că toți partenerii contribuie și primesc beneficiile relației.

 

Relația „destul de bună”.

Psihologii si consilierii maritali încurajează cuplurile să depună eforturi pentru o relație „destul de bună”, ceea ce pare ca ar trebui să se mulțumească cu mai puțin decât cu ce este mai bun. Nu este asta contrar constatărilor cercetării lui Baucom privind așteptările maritale?

Să detaliem putin.

Într-o relație suficient de bună, oamenii au așteptări mari pentru modul în care sunt tratați. Ei se așteaptă să fie tratați cu bunătate, dragoste, afecțiune și respect. Nu tolerează abuzul emoțional sau fizic și se așteaptă ca partenerul lor să fie loial.

Acest lucru nu înseamnă că se așteaptă ca relația lor să fie lipsită de conflicte. Chiar și cuplurile căsătorite care sunt fericite se ceartă. Conflictul poate fi productiv deoarece, atunci când este tratat în moduri sănătoase, duce la o mai bună înțelegere.

 

Este normal ca așteptările tale să fie diferite de ale partenerului tău

Într-o relație, fiecare partener aduce o mulțime de experiențe, perspective noi și valori.

Este posibil să prioritizezi unele așteptări mai mult decât partenerul tău sau așteptările pot diferi în funcție de experiențele individuale înainte de a intra într-o relație.

Este necesar să iei în considerare ceea ce te informează așteptările. Ar putea așteptările tale să se bazeze pe relațiile tale anterioare, pe relațiile tale cu prietenii și familia sau pe relația pe care o ai cu tine însuți și pe capacitatea ta de a-ți satisface nevoile? Unele așteptări pot fi mai greu de îndeplinit sau de înțeles decât altele. Comunicarea despre aceste diferențe și a fi realist cu privire la așteptările care pot fi mai greu de îndeplinit pot favoriza o relație sănătoasă.

 

Probleme rezolvabile și nerezolvabile

Nici nu trebuie să ne așteptăm să ne rezolvăm toate problemele din relație. Unele studii au descoperit că aproape ⅔ din conflictul relațional este perpetuu. Când alegem un partener pe termen lung... vom alege inevitabil un anumit set de probleme de nerezolvat.

Este nerealist să te aștepți ca o relație să vindece rănile copilăriei sau să devină o cale către iluminarea spirituală sau auto-actualizare. Cuplurile ar trebui să-și recalilibreze așteptările conjugale pentru aceste nevoi existențiale.

 

Comunicarea așteptărilor tale este esențială pentru o relație sănătoasă

Chiar și pentru cuplurile care sunt împreună de ani de zile, este nerealist să presupunem că partenerii își cunosc toate nevoile și dorințele și, prin urmare, așteptările.

Este necesar să reflecte la modul în care s-au schimbat de-a lungul timpului ca individ și la modul în care nevoile și valorile lor se pot schimba și în viitor. Trebuie luat în considerare modul în care așteptările se pot schimba, de asemenea, în funcție de istoria relației și modul în care acestea se pot schimba în continuare odată cu tranzițiile și reperele. Comunicarea în jurul așteptărilor poate fi critică în perioadele de tranziție, cum ar fi logodna, căsătoria, a avea copii și chiar în timpul mutărilor mari și schimbărilor de carieră. Așteptările clare pot ajuta la păstrarea unui sentiment de stabilitate și fiabilitate în timp ce navigați împreună în situații stresante.

Mai mult decât atât, lipsa de comunicare cu privire la așteptări poate duce la deconectare în care un partener poate simți că i se cere prea mult sau poate simți resentimente că partenerul lor nu este prezent și îi susține. Acest lucru poate contribui la distanța emoțională și, dacă este prezent suficient sentiment negativ în relație, poate determina un partener să caute alte opțiuni pentru intimitate sau conexiune în afara relației.

 

CELE 10 AȘTEPTĂRI REALISTE

Cele 10 așteptări rezonabile de relație enumerate mai jos vă pot ajuta să evaluați și să ghidați o discuție cu partenerul vostru dacă descoperiți că unele dintre acestea lipsesc din relația voastră actuală.

  1. Încrederea reciprocă unul în celălalt.

Fiți curioși unul față de lumea interioară a celuilalt și exersați empatia față de experiențele, sentimentele și nevoile lor pentru a construi încrederea în timp. Încrederea promovează un atașament sigur în care partenerii se pot simți în siguranță să se implice în propriile interese și activități știind că partenerul lor va fi acolo pentru a-i sprijini și pentru a le asigura la întoarcere.

  1. Angajament egal față de relație.

Înțelegeți angajamentul celuilalt față de relație și discutați despre comportamentele care demonstrează nivelul de angajament pentru a preveni burnout-ul sau resentimentele atunci când un partener percepe că dă mai mult decât primește în schimb. Angajamentul egal este, de asemenea, esențial pentru construirea unei relații în care ambii parteneri să se simtă validați și parte dintr-o echipă.

  1. Afecțiune și apreciere împărtășită.

Discutați despre expresiile dragostei și afecțiunii, mai ales atunci când voi și partenerul vostru preferați diferite limbaje ale dragostei. De exemplu, unul poate prefera cuvinte de afirmare, în timp ce celălalt poate prefera acte de serviciu. Exersați să comunicați afecțiunea față de partenerul vostru în limbajul iubirii lui, mai degrabă decât în ​​limba vostru, pentru a valida, deoarece acest lucru poate avea mai mult impact atunci când vă apreciați partenerul pentru cine este și modul în care contribuie la relație.

  1. Empatie față de experiențe și emoții.

Exprimați empatia prin construirea curiozității față de experiențele celuilalt și validând emoțiile însoțitoare. Acest lucru se poate face punând întrebări deschise despre experiența partenerului și lăsând deoparte logica pentru a lua în considerare de ce emoțiile au sens pentru partenerul vostru, având în vedere contextul său. Scopul este de a înțelege perspectiva lor, mai degrabă decât de a fi de acord cu răspunsul lor sau de a oferi o soluție.

  1. Prietenie și admirație în relație.

Cultivați prietenia în relație prin demonstrarea interesului unul față de celălalt, ceea ce poate include ascultarea activă pe tot parcursul zilei și acordarea timpului pentru a se angaja în activitățile de care se bucură fiecare persoană pentru a combate sentimentele de singurătate sau de nesemnificație. Prietenia construiește siguranță și conexiune, ceea ce vă poate permite să vă încredeți și să creșteți cantitatea de plăcere împărtășită între voi.

  1. Conexiune sexuală satisfăcătoare.

Menține o relație sexuală satisfăcătoare prin discuții deschise despre nevoile și preferințele sexuale, inclusiv ce să faci atunci când un partener are chef, iar celălalt nu. Conversațiile despre semnificația sexului și unde a fost învățat acest lucru pot crește, de asemenea, înțelegerea și conexiunea. Pentru cei care au suferit traume sexuale, terapia individuală poate fi utilă în combaterea barierelor și îmbunătățirea conexiunii sexuale.

  1. Înțelegere reciprocă și compromis.

Navigați prin problemele nerezolvabile sau recurente, înțelegând modul în care fiecare persoană experimentează situația, pentru a identifica părți ale problemei despre care poate fi flexibil și inflexibil atunci când caută compromis. Când faceți compromisuri, acordați prioritate dragostei în relația voastră, deoarece fiecare partener ar putea avea nevoie să cedeze pentru a trece dincolo de blocaj și potențialul blocaj.

  1. Respect pentru diferențe.

Respectul pentru diferențele celuilalt seamănă cu reținerea criticilor și folosirea curiozității pentru a asculta și a valida valori, obiceiuri sau credințe diferite. Împărtășirea compasiunii față de diferențele celuilalt vă poate aminti fiecăruia că faceți parte dintr-o echipă și vă poate face mai ușor să vedeți diferențele dintre voi ca pe un punct forte și să păstrați spațiu pentru exprimarea acestor diferențe în relație.

  1. Timp de calitate.

Timpul de calitate poate însemna că mergeți la o întâlnire împreună, faceți treburile casnice împreună sau participați la alte activități plăcute. Scopul principal este de a fi prezenți unul cu celălalt în timpul acestor experiențe pentru a promova conexiunea și sensul împărtășit. A fi prezent poate arăta ca faci contact vizual, te angajezi în atingere fizică și ascultarea activă și răspunzi la ofertele celuilalt.

  1. Bunătate și generozitate împărtășită.

Creșteți dragostea în relația voastră prin demonstrarea bunătății și generozității atunci când fiecare dintre voi are nevoie de sprijin sau după finalizarea unei acțiuni pe care o apreciați, cum ar fi comunicarea eficientă sau pregătirea cinei. Poate fi deosebit de util să încorporezi o acțiune de bunătate în fiecare zi pentru a promova o cultură a prieteniei și a aprecierii în cadrul relației.

 

CELE 10 AȘTEPTĂRI NEREALISTE

Așteptările nerealiste pot conține limitări asupra libertății celuilalt. Acestea pot apărea din relații în care stilul de atașament este mai degrabă anxios-evitant sau nesigur decât sigur. Dacă vă confruntați cu unele dintre aceste așteptări, citiți mai departe pentru a afla cum să vă schimbați atenția pentru a dezvolta o relație mai sigură cu așteptări mai realiste.

  1. O relație fără argumente/dispute/certuri.

Deși nu este sănătos să lupți sau să te cerți tot timpul, implicarea în argumente sau discuții productive promovează creșterea prin împărtășirea unor perspective diferite și exprimarea preocupărilor pentru a face o schimbare pozitivă. Cuplurile care evită conflictele pot simți că „merg pe cioburi” și pot avea o probabilitate mai mare de a construi emoții negative față de persoana iubită, care pot amenința dragostea și admirația în relație în viitor.

  1. Trebuie să știi întotdeauna de ce și ce simt.

Este de obicei imposibil să te aștepți ca partenerul tău să știe mereu ce gândești și simți (să îți citească gândurile).

În schimb, oferă context împărtășindu-ți emoțiile și percepția ta despre eveniment pentru a ghida conversații mai productive. Când apare această așteptare, luați în considerare dacă există o nevoie subiacentă de conexiune și sprijin care poate fi abordată printr-o discuție privind o mai mare considerație unul față de celălalt.

  1. Să fii întotdeauna disponibil atunci când sunt în dificultate.

La fel ca citirea gândurilor, așteptarea ca partenerul tău să îți ofere confort în orice ocazie îl poate pune în eșec. Calmează-te singur pentru a evita epuizarea emoțională a partenerului tău, ceea ce poate duce la resentimente sau retragere din interacțiuni. Luați în considerare utilizarea strategiilor de coping și a altor suporturi atunci când celălalt semnificativ este temporar indisponibil și procesați experiența cu partenerul mai târziu.

  1. Niciun prieten de sex opus, de care s-ar putea să fii atras/ă

Dacă te aștepți ca partenerul tău să pună capăt prieteniilor cu persoane de sex opus fără o suspiciune clară de infidelitate, acest lucru poate crea un mediu ostil care poate duce la sentimente negative, inclusiv resentimente. Luați în considerare să vă explorați temerile și să identificați dacă acestea pot fi rezolvate prin construirea de încredere, angajament, acordare sau respect și admirație în relație.

  1. Petrecem tot timpul liber împreună.

Poate fi dăunător relației să te aștepți ca partenerul tău să-și petreacă tot timpul liber cu tine. Echilibrarea timpului petrecut unii cu alții, cu angajarea în interese personale și prietenii poate crește satisfacția relației și oportunitățile de timp de calitate. Luați în considerare valorile voastre și nivelurile de încredere și angajament în relație pentru a identifica un echilibru satisfăcător.

  1. Să fii mereu de acord cu mine.

Nu este probabil ca doi oameni cu experiențe de viață diferite să fie întotdeauna de acord cu privire la răspunsurile sau perspectivele lor în relație. Comunicați cu afirmații e simt” și reflectați-vă reciproc perspectiva pentru a crește validarea și empatia atunci când vă confruntați cu suferință sau atunci când percepeți că partenerul nu vă sprijină sau se luptă să vă înțeleagă punctul de vedere.

  1. Să îmi oferi întotdeauna soluții.

S-ar putea să nu fie rezonabil să ne oferim întotdeauna soluții unul altuia atunci când ne confruntăm cu situații stresante. Uneori, oferirea unei soluții prea devreme poate fi disprețuitoare sau invalidează emoțiile unei persoane cu privire la situație. De asemenea, poate fi imposibil să găsiți soluții la toate problemele. Treceți la ascultare și empatizare unul cu celălalt și întrebați dacă se dorește o soluție înainte de a o sugera.

  1. Este nevoie să te schimbi pentru a evita suferința.

Uneori, partenerul se poate comporta neintenționat în moduri care te pot declanșa, dar nu este realist să îi ceri mereu să-și schimbe comportamentul sau personalitatea. Dacă îți forțezi frecvent partenerul să se schimbe, îi poate afecta stima de sine, sentimentul de libertate și siguranța în relație. Reflectați la motivul pentru care comportamentul provoacă suferință și evaluați dacă situația poate fi abordată mai bine prin gânduri neajutorate provocatoare sau potențial căutând consiliere de cuplu pentru a depăși declanșatorul.

  1. Facem sex în mod regulat.

Factori precum apetitul sexual, stresul, hormonii, copiii și lipsa de comunicare despre sex pot afecta frecvența sexului. Clarificați cum arată inițierea pentru fiecare dintre voi și explorați posibilitățile de angajare în atingere intimă, flirt sau alte forme de intimitate atunci când niciunul sau amândoi nu aveți chef să faceți sex pentru a păstra această conexiune.

  1. Înfățișarea fără schimbare.

Dacă tu crezi că partenerul tău nu se va îngrășa niciodată sau își va păstra aspectul de-a lungul timpului poate contribui la rușine sau probleme de imagine corporală, mai ales atunci când această așteptare este exprimată prin critici. Acceptarea și iubirea partenerului așa cum este te poate ajuta să-ți păstrezi dragostea și admirația pentru el/ea, care să conducă la menținerea nivelului tău de atracție.

Discută cu partenerul tău despre așteptările sănătoase

Dacă ați observat că unele dintre așteptările nerealiste există în relația voastră, luați în considerare de ce acestea sunt prezente și dacă ar putea fi rezolvate prin așteptări sănătoase.

În unele cazuri, aceste așteptări se dezvoltă alături de gelozia retroactivă din relațiile anterioare.

Puteți începe această conversație prin a explora obiectivele relației și modul în care aceste așteptări sănătoase vă pot promova obiectivele printr-o perspectivă „mă simt”. Fiți deschiși să revizuiți aceste conversații și să vă adaptați așteptările pe măsură ce relația evoluează.

 

Ce să faceți când așteptările voastre nu se aliniază

Atunci când așteptările se bazează pe diferențe de personalitate sau de valori, acestea se pot transforma în probleme perpetue.

Căutarea unui compromis și îmbunătățirea înțelegerii dvs. despre partenerul vostru vă poate ajuta să discutați despre aceste așteptări nepotrivite perpetue.

 

Lucrați împreună pentru a face compromisuri, împărtășind părțile din așteptarea că sunteți inflexibili și flexibili și verificați pentru a vedea cât de realiste sunt părțile inflexibile.

Puneți întrebări pentru a înțelege mai bine de ce această așteptare este importantă pentru voi și reflectați înțelegerea pentru a crește empatia față de această așteptare și experiența partenerului vostru cu privire la aceasta.

 

Ca terapeut, caut să refac o mentalitate pozitivă a clienților mei, care încurajează vulnerabilitatea și iubirea de sine pentru a îmbunătăți conexiunea cu ei înșiși și cu ceilalți.

Sprijin clienții prin identificarea ciclurilor și prin crearea de noi narațiuni, provocând și eliminând credințele nefolositoare adoptate prin interacțiunile cu societatea și familia.