Tipărire
Accesări: 570
Fă ceea ce îți place

„Fă ceea ce îți place”: Bătălia dintre motivația extrinsecă și motivația intrinsecă

De cele mai multe ori avem de mici un gând, o idee despre ce vrem să devenim. E adevărat că, în majoritatea cazurilor, această idee se formează din influențe externe. Din ce auzim de la părinți, sau poate mai grav, din ce ne spun ei explicit că trebuie să fim, din povești și, mai târziu, de la profesori. Ajungem să ne formăm clar imaginea a ceea ce urmează să fim „când vom fi mari”. Facem școli care susțin acea imagine și ne angajăm, cu entuziasm, în domeniul urmărit.

Și-apoi, undeva pe parcurs, se întâmplă ceva. Pierdem ceea ce am numit până atunci pasiune, obosim și nu ne mai place sau împlinește activitatea pe care o alesesem. Uneori, dacă suntem norocoși, asta se întâmplă atunci când descoperim plăcerea într-un hobby, alteori – în situații mai puțin fericite – doar ne dăm seama că nu ne mai place ce facem, fără să avem o sursă de plăcere din alte activități.

 

Capul vs. Inima: Motivația extrinsecă și intrinsecă

Vechea zicală „Fă ceea ce îți place și nu vei munci nicio zi în viața ta” se dovedește a fi destul de complicată. Se pare că ideea de a face ceea ce îți place poate transforma ceea ce odată a fost o pasiune sacră într-o muncă pe care o faci pentru a plăti facturile.

Această situație dificilă se leagă de motivația extrinsecă. Motivația extrinsecă este atunci când îndeplinim o sarcină pentru că știm că vom primi o recompensă externă pentru aceasta - de exemplu, primirea unui salariu, promovare sau bonus pentru munca efectuată. Ne putem gândi la acest tip de motivație ca o legătură directă cu pasiunea obsesivă pentru că ambele depind de recompense externe și pot duce în cele din urmă la sentimente negative cu privire la munca proprie.

Motivația intrinsecă se referă la motivația de a face o activitate pur și simplu pentru că ne place. Poate că este pictura doar pentru distracție, nu pentru a-ți vinde opera. Poate că mergi la o plimbare pentru a te bucura de peisaj, mai degrabă decât pentru a arde calorii. Motivația intrinsecă oferă diferite beneficii, cum ar fi capacități de învățare crescute, niveluri mai ridicate de creativitate și bunăstare psihologică. Motivația intrinsecă se aliniază cu pasiunea armonioasă – ambele funcționează dintr-o dorință interiorizată pentru activitatea aleasă.

Când trecem de la motivația intrinsecă, la motivația extrinsecă, are loc o schimbare de mentalitate. De exemplu, dacă îți plăcea să citești Vogue pentru că pur și simplu iubeai moda, dar te-ai angajat într-o agenție fashion, iar acum citești revista ca să fi la curent cu tendințele pentru job, treaba nu mai e distractivă. A devenit o cercetare plictisitoare.

Acest fenomen este bine documentat în cercetările psihologice. Lepper, Greene și Nisbett au efectuat unul dintre cele mai vechi experimente privind motivația intrinsecă și extrinsecă. În acest experiment, cercetătorii au recompensat copiii pentru o activitate pe care deja o iubeau, în timp ce alți copii nu au fost recompensați pentru că au făcut aceeași activitate îndrăgită.

Când copiii recompensați au fost invitați să facă din nou această activitate, ei au fost neinteresați. Cu toate acestea, copiii pe care cercetătorii nu i-au răsplătit au continuat să se implice și să se bucure de activitatea la îndemână. Destul de interesant, acest experiment se simte foarte cunoscut pentru mulți dintre noi care am început să primim recompense pentru munca pe care o iubim. Dintr-o dată, munca se poate simți neinteresantă și banală când e făcută pentru bani sau recunoaștere.

Așadar, în momentul în care îți dai seama că nu mai ești pe cale potrivită, e imperios necesar să alegi schimbarea și să faci ceea ce iubești, să transformi ceea ce ai descoperit că iubești la nivel de hobby în sursă de venit.

 

De ce? Pentru beneficiile miraculoase pe care le aduce:

1. Sănătatea ta se va îmbunătăți.

Știai că cel mai frecvent moment în care se produce un atac de cord este luni dimineața? Există multe boli legate de stres, atât fizice, cât și emoționale, care se pot întâmpla dacă faci o muncă care nu îți place. Sistemul tău imunitar este compromis dacă nu ești fericit și ești mai susceptibil la tot felul de boli fizice.

2. Relațiile tale se vor îmbunătăți.

Când ești nefericit în viața profesională, acest lucru se va revărsa în relațiile tale cu soțul tău, copiii tăi și prietenii tăi. Când faci o muncă pe care o iubești, nu mai ești cinic, iritabil și nerăbdător. Oamenii vor dori să fie în preajma ta datorită atitudinii tale pozitive și dispoziției fericite.

3. Vei avea mai multa energie.

Dacă vrei să începi să sări din pat entuziasmat să-ți începi ziua, încearcă să-ți petreci ziua făcând o muncă semnificativă și împlinitoare. Când faci ceva care rezonează complet cu tine, vei avea energie toată ziua și poate chiar ai nevoie de mai puțin somn.

4. Încrederea ta se va îmbunătăți.

Când faci munca pentru care te-ai născut, vei fi bun la asta. Îți vei folosi talentele, interesele și pasiunile naturale. Încrederea ta va crește pentru că faci ceea ce ți se pare natural.

5. Te vei bucura mai mult de viață.

Când nu ești mulțumit de munca ta, nefericirea și frustrarea ta se vor răspândi în toate domeniile vieții tale. Pentru că este dificil să compartimentezi nefericirea, toate domeniile vieții tale vor fi afectate de o experiență negativă de muncă.

6. Vei dori să continui să înveți și să crești.

Dacă faci munca pe care o iubești, vei dori să cauți oportunități de creștere. Vei dori să devii din ce în ce mai bun. Și cu cât câștigi mai multă creștere și cunoștințe, cu atât mai mult succes îți va veni în cale.

7. Motivația ta va crește.

Dacă ești fericit în munca ta, vei fi automotivat, ceea ce înseamnă că vei fi mult mai productiv decât cineva căruia nu-i place ceea ce face.

 
Pentru că există mult mai multe beneficii în a face munca pe care o iubești decât în a rămâne într-o muncă neîmplinită, nesatisfăcătoare, de ce nu aleg mai mulți oameni să facă munca pe care o iubesc? Aceasta este o întrebare la care mă tot gândesc. Și motivul pentru care am creat programul „Transformă-ți pasiunea în sursă reală de venit”.