Tipărire
Accesări: 1825

Relațiile de familie sunt adesea complexe, cu un amestec de dragoste, obligație și conflict. Atunci când dinamica familiei devine încordată, poate provoca suferință și disfuncție.

Psihoterapia de familie este axată pe sistemele familiale și poate ajuta la navigarea acestor dinamici complexe prin iluminarea forțelor nevăzute care modelează relațiile, oferind strategii pentru a crea conexiuni mai sănătoase.

Tehnicile de psihoterapie familială permit membrilor să obțină conștientizarea de sine a modului în care comportamentele lor îi afectează pe ceilalți. Pregătirea abilităților de comunicare poate îmbunătăți ascultarea și exprimarea nevoilor.

Rolurile și regulile familiale sunt examinate pentru a identifica tiparele nesănătoase care perpetuează conflictul. Psihoterapia oferă un spațiu sigur pentru conversații dificile, care permit membrilor familiei să înțeleagă perspectivele celuilalt. De -a lungul timpului, cu efort și îndrumare, obligațiunile familiale pot fi consolidate și reînnoite.

 

Acest articol va discuta modul în care psihoterapia poate ajuta la navigarea problemelor comune din dinamica familiei, cum ar fi:

  • Gestionarea conflictului intergenerațional între părinți și copiii adulți
  • Îmbunătățirea comunicării și negocierea compromisului între frați
  • Abordarea înclinației și stabilirea limitelor sănătoase în cadrul familiilor
  • Rezolvarea tensiunii dintre copii vitregi în familii amestecate
  • Trecerea peste dureri nerezolvate și traume care afectează relațiile actuale

 

Prin obținerea unei perspective asupra forțelor nevăzute care modelează dinamica familiei și cu îndrumări adecvate, chiar și cele mai complexe relații familiale pot fi îmbunătățite prin psihoterapie axată pe sistemele familiale. Cu efort, înțelegere și abilități de comunicare sănătoasă, legăturile familiale au potențialul de a fi transformat într-o sursă de dragoste, sprijin și împlinire reciprocă.

Relațiile apropiate de familie oferă unei persoane o sănătate și o bunăstare mai bună, precum și rate mai scăzute de depresie și boli de-a lungul vieții. Dar în multe familii, înțelegerea nu este un lucru garantat.

Interacțiunea dintre diverși membri este în centrul acestor dinamici complicate.

S-ar putea să glumim despre sursele stereotipe ale dizarmoniei – unchiul neplăcut și fiul care nu se descurcă – dar factori precum mediul și rivalitățile între frați apar atunci când se ia în considerare viabilitatea și stabilitatea rețelelor familiale.

În zilele noastre, societatea acceptă și tolerează numeroasele tipuri și forme de familie. Familia monoparentală, de exemplu, a fost privită cu descurajare ca fiind o parodie a societății civile, deși milioane de copii trăiesc cu un singur părinte, dintre care multe sunt femei. Familia cu singurul copil a fost văzută și ca o configurație tristă și singură. Cu toate acestea, acești copii sunt creativi și rezistenți și se descurcă bine în societate.

Avem, de asemenea, familii mixte, cu un amestec de rude vitrege, cu frați, surori, tați, mame și oricine altcineva vine cu ei. Fuziunea relațiilor nu este ușoară pentru membrii acestor faimilii.

Întrebările legate de disciplină, părtinire și reguli intră în joc cu mai multă durere în suflet decât simplitate. În plus, există familiile pe care le alegem: un bunic sau mătușă poate fi capul gospodăriei. Și nu uitați, prietenii apropiați sunt uneori mult mai aproape de noi decât poate fi vreodată orice membru al familiei.

 

CE ESTE O FAMILIE FUNCȚIONALĂ?

Într-o familie funcțională, părinții se străduiesc să creeze un mediu în care toată lumea să se simtă în siguranță și respectată. O casă pozitivă cere părinților să stabilească și să susțină reguli, dar să nu recurgă la o reglementare prea rigidă a comportamentului unei persoane. Într-o familie sănătoasă, abaterile și comportamentele greșite sunt ușor de abordat, iar limitele sunt clare și consecvente, toate acestea contribuind la evitarea dizarmoniei pe termen lung. Deși acest lucru sună ușor, poate fi greu de realizat în practică.

 

Familiile stabile perpetuează pozitivitatea?

Într-o familie stabilă, emoțiile pozitive sunt contagioase. Și într-o familie instabilă, furia resimțită de o persoană poate reverbera în întreaga familie. De fapt, emoțiile negative sunt uneori chiar mai contagioase decât cele pozitive. Creșterea într-un astfel de mediu duce adesea la dificultăți în identificarea și reglarea emoțiilor cuiva, mai târziu în viață.

 

Care sunt limitele bune de familie?

Limitele pot fi fizice (nu-ți lovi fratele) emoționale (nu mai da vina pe mine) poate chiar digitale (nu, mamă, nu poți posta acea fotografie cu mine). Pentru limitele familiei sănătoase, fiecare membru al familiei are dreptul la intimitate (nu mai intra în cameră fără să bați la ușă), dreptul la bunurile sale (nu mai împrumuta telefonul meu), dreptul la opinie (eu votez pentru candidatul meu, nu pentru al tău), dreptul la valorile și credința proprie (sunt ateu, nu mă judeca).

 

De ce sunt importante limitele?

Stabilirea de limite și definirea a ceea ce este bine și ce nu te face să te simți mai puternic pentru că îți susții ideile și convingerile; de asemenea, le comunică celorlalți că îți cunoști nevoile și nu îți este frică să le declari. Oricât de inconfortabilă ar fi stabilirea limitelor, acestea sunt bune pentru relații, nu rele.

 

Cum stabilim limite mai bune?

Pentru a stabili limite, trebuie să îți cunoști pragurile. Acest lucru începe cu o conștientizare sănătoasă de sine și ceea ce prețuiești, ambele fiind importante atunci când ai de-a face cu membri tineri ai familiei care abia încep să învețe despre ei înșiși și despre nevoile lor. Limitele scot, de asemenea, la iveală emoții fierbinți, iar capacitatea de a regla acele emoții este o abilitate necesară.

 

Se poate repeta dinamica familiei din generație în generație?

Unii psihoterapeuți cartografiază genogramele, care urmăresc modelele de comportament de-a lungul generațiilor. Ei constată că unii copii reproduc comportamentele părinților lor disfuncționali atunci când ei înșiși devin adulți. Alții, când cresc, cultivă modele de comportament care sunt opusul modului în care s-au comportat părinții lor; nu este neobișnuit să găsești un copil absent care are un părinte alcoolic.

 

CE ESTE O FAMILIE DISFUNCȚIONALĂ?

Pacea și armonia pot fi scopul pentru majoritatea familiilor, dar disfuncțiile sunt comune și insidioase și apar sub mai multe forme. Certurile în familie, ranchiuna și înstrăinarea pot avea efecte de durată, uneori urmând membrii până la bătrânețe. Când un membru al familiei se confruntă cu o problemă, cum ar fi alcoolismul, întreaga familie este afectată. Într-o familie disfuncțională, în mod normal nu există un sentiment de unitate sau empatie sau granițe, iar membrii pot fi extrem de critici unul față de celălalt.

 

De ce familia mea este disfuncțională?

Motivele conflictului sunt multe și variate. Disfuncția poate începe cu ceva la fel de simplu ca un părinte care modelează un comportament nesănătos. Un motiv evident este comunicarea slabă, familiile instabile bucurându-se rareori de interacțiune pozitivă.

Familia instabilă nu este un loc sigur pentru membrii săi. Adesea, familiile disfuncționale suferă o serie de probleme, inclusiv violență domestică, abuz de substanțe, neglijență sau boli mintale netratate.

 

Care sunt semnele unei familii distructive din punct de vedere emoțional?

Doar un singur membru poate înclina dinamica familiei în disfuncție sau, mai rău, în înstrăinare. Adesea, părintele este cel care se comportă distructiv. Părintele poate avea trăsături de personalitate subiacente care au ca rezultat dinamica familială dăunătoare. Părintele distructiv poate încerca să-i manipuleze pe alții; cere sprijin, dar nu oferă sprijin; să rămână inconsecvent cu regulile și să opereze în mod nedrept. Poate fi, de asemenea, judecător, critic și lipsit de răspundere. Toate acestea dăunează unității familiale, poate pe viață sau chiar pe generații.

 

Ce este înglobarea în dinamica familiei?

Împărțirea este atunci când doi sau mai mulți membri devin prea implicați și reactivi unul față de celălalt. Relațiile care au puține granițe pot deveni împletite. De exemplu, dacă o mamă devine dependentă emoțional și depinde de copilul ei, rolul ei de părinte este neclar și confuz. Copilului îi este frică să se despartă de mamă, ceea ce ar face-o să se simtă abandonată.

 

Abuzul emoțional arată ca dragostea?

Abuzul emoțional se maschează sub numele de unitate, dragoste de familie, pietate filială sau loialitate. Cu toate acestea, încordarea vine din frică, nu din dragoste. O familie cu adevărat susținătoare este aceea care dă putere unui tânăr să-și creeze propria cale de viață. Copilul nu ar trebui să fie legat de iubire condiționată în detrimentul simțului său de acțiune. Nu ar trebui să fie singura sursă de fericire și bunăstare a părinților și nici nu trebuie să absoarbă durerea emoțională a acestora.

 

 

DINAMICA FAMILIEI ȘI CONȘTIENTIZAREA DE SINE

Dinamica familiei din copilăria noastră, precum și dinamica familiei noastre actuale, ne pot afecta comportamentul, relațiile și munca. Unul dintre motivele pentru aceasta este că acele dinamice pot declanșa diverse emoții. În unele cazuri, poate duce la travaliu emoțional.

Acele emoții pot fi declanșate și dacă ne aflăm în situații cu o dinamică similară cu ceea ce trăim și experimentăm în familie. Conștientizarea de sine este un element cheie în înțelegerea modului în care rolurile noastre familiale ne afectează pe noi și pe munca noastră. Mulți dintre noi nu sunt conștienți de modul în care aceste dinamice ne afectează bunăstarea emoțională.

De exemplu, acele dinamice timpurii pot afecta reacțiile liderilor la membrii echipei care concurează pentru atenție. De asemenea, poate afecta relațiile lor cu oamenii care le raportează și modul în care aceștia răspund la presiune.

Uneori, ne redirecționăm subconștient sentimentele din copilărie către cineva, ani mai târziu. Acest lucru este cunoscut sub numele de transfer și poate fi pozitiv sau negativ. De exemplu, un manager sau supervizor poate reaminti unui membru al echipei de o figură parentală. Este posibil ca membrul echipei să răspundă managerului în același mod în care a răspuns părinților.

Lipsa de conștientizare de sine face dificilă recunoașterea și răspunsul la impactul dinamicii familiei. Unii oameni care sunt vag conștienți de problemele lor le-ar putea considera trăsături de personalitate pe care nu le pot schimba. Alții ar putea să-și ignore complet problemele pentru că le este frică să nu pară slabi.

Conștientizarea de sine oferă perspective asupra modului în care familia influențează stilurile noastre de comunicare și relații. Când recunoaștem impactul dinamicii noastre familiale asupra comportamentului nostru, putem lucra la schimbarea trăsăturilor pe care le consideram neschimbabile.

Conștientizarea noastră de sine ne poate ajuta, de asemenea, să recunoaștem când membrii echipei și managerii noștri își acționează propria dinamică familială. Acest lucru poate schimba și îmbunătăți modul în care echipele noastre și noi performam .

Nu îți poți schimba întotdeauna dinamica familiei, așa cum a fost în trecut. Dar poți lucra cu un psihoterapeut pentru a înțelege cum te-a afectat. De aici, poți reformula modul în care le înțelegi și le interpretezi în prezent.

De asemenea, nu poți schimba alți membri ai familiei și modul în care aceștia acţionează. Dar poți modifica dinamica familiei abordând propriul rol în familia apropiată și alegând diferite comportamente sau răspunsuri.

 

EXEMPLE DE DINAMICĂ FAMILIALĂ SĂNĂTOASĂ

Să aruncăm o privire mai atentă la unele dintre cele mai comune caracteristici ale dinamicii familiei sănătoase:

1. Comunicare deschisă

Fiecare membru al familiei ar trebui încurajat să vorbească pentru el însuși, mai degrabă decât să existe o singură persoană al cărei cuvânt este legea. Ar trebui să existe o comunicare deschisă, mai degrabă decât o singură persoană care să acționeze ca interpret sau purtător de mesaje.

2. Suport emoțional

Sprijinul emoțional este atunci când toată lumea are voie să-și comunice anxietățile, temerile și durerile. Sprijinul emoțional sporește, de asemenea, capacitatea fiecărui membru al familiei de a avea grijă de sine .

De exemplu, un copil care este agresat la școală se simte suficient de confortabil pentru a spune familiei ce se întâmplă. Sau o persoană care tocmai a fost concediată se simte confortabil să ceară partenerului ajutor în căutarea unui nou loc de muncă .

3. Responsabilitate și autoritate împărtășite

Responsabilitatea și autoritatea împărtășită înseamnă că unul sau ambii părinți nu sunt responsabili pentru tot. De asemenea, nu sunt singurii implicați în luarea deciziilor .

Semnele distinctive ale puterii și responsabilității împărtășite includ respectul și incluziunea. De asemenea, înseamnă crearea de oportunități pentru copii sau alți membri ai familiei să conducă.

De exemplu, părinții le cer copiilor lor contribuții atunci când discută despre lista sarcinilor din casă sau despre destinația următoarei vacanțe în familie. Sau soțul și soția împărtășesc responsabilitatea de a pregăti casa pentru Crăciun, pentru a evita stresul sărbătorilor.

4. Echilibru între muncă și familie

Lipsa de echilibru între muncă și familie poate fi o sursă de conflict în cadrul familiei și la locul de muncă. Un echilibru mai mare între cele două poate diminua conflictele și poate duce la relații sănătoase în ambele domenii.

De exemplu, unul dintre părinții dintr-o familie disfuncțională ar putea petrece prea mult timp ocupându-se de responsabilitățile profesionale. Partenerul și copiii lor își pot asuma mai multe responsabilități acasă. Acest lucru ar putea duce la tensiuni între părinți și copii.

5. Exprimarea interesului pentru viața celuilalt

Prin interesul unul pentru viața celuilalt, membrii familiei se simt reciproc apreciați și incluși.

De exemplu, membrii familiei se întreabă unii pe alții despre ziua în care iau cina împreună și își susțin reciproc evenimentele importante. Dacă un copil participă la o piesă teatru la școală, toți membrii familiei ar trebui să participe la spectacol.

6. Oferirea de sprijin și disciplină pentru copii

Această caracteristică a dinamicii familiei sănătoase îi vede pe părinți ca având un rol activ în viața copiilor. Cheia în acest sens este să fii iubitor, dar și să oferi o structură care să susțină bunăstarea copiilor.

Părinții ar trebui să disciplineze copiii într-un mod pozitiv, înlocuind pedepsele cu cu strategii care încurajează un comportament mai bun. De exemplu, în loc să le ceri să se spele pe dinți, folosește un limbaj încurajator: „știu că nu vrei să îți face curat în cameră, dar o putem face împreună.”

7. Respect împărtășit

Permiterea tuturor să aibă dreptul la opinie este o parte importantă a dinamicii familiei. În această cultură familială a respectului reciproc, conflictul constructiv este îmbrățișat.

Dacă apare conflictul, membrii familiei lucrează pentru a-l rezolva mai degrabă decât să-i pedepsească pe cei ale căror opinii diferă.

8. Crearea unui mediu sigur, iubitor

Un mediu sigur și iubitor este unul în care părinții dau exemple bune, rămân pozitivi și manifestă afecțiune. Aceste dinamici familiale îi ajută pe membri să cultive relații și să construiască conexiuni umane puternice.

9. Înțelegeți dinamica familiei voastre

Pozitivă sau negativă, dinamica familiei voastre și felul în care ați crescut vă pot afecta viața în diverse moduri.

Dacă experiența voastră din copilărie ar avea o dinamică familială toxică, bunăstarea generală ar putea avea de suferit. Comportamentul, relațiile și performanța în muncă pot fi afectate pe măsură ce acele dinamice reapar. Dacă experiența a fost una de dinamică pozitivă, influența asupra vieții voastre de adult ar trebui să fie pozitivă.

Pentru mulți dintre noi, dinamica noastră familială include atât elemente pozitive, cât și negative. Înțelegerea dinamicii familiei trecute și prezente este o parte esențială a transformării personale.

 

Psihoterapia de familie se adresează întregii familii.

Lucrez în colaborare cu părinții, ca o echipă. Fiecare membru al familiei nu este doar un individ, el face parte din sistemul familial, iar comportamentul oricărui membru este influențat de familia lui, atât de părinți, cât și de frați.

Dacă sunteți interesați să aflați mai multe despre psihoterapia de familie, întâi informați-vă AICI complet asupra condițiilor, abia apoi trimiteți un mesaj pe WhatsApp pentru programare la tel. 0725161169.