Tipărire
Accesări: 1883
Nu știu cine sunt - ​​ce să faci dacă te simți ca iti pierzi identitatea

Dacă v-ați gândit vreodată „nu știu cine sunt”, s-ar putea să vă întrebați de ce ați putea să vă simțiți așa și ce puteți face pentru a schimba asta. În timp ce unii oameni au un sentiment puternic despre cine sunt, alții pot avea sentimentul că nu își înțeleg cu adevărat sinele.

Dacă vă simțiți nesiguri de voi înșivă, poate duce uneori la schimbarea sentimentului de identitate.

S-ar putea să încercați mereu idei sau persoane noi pentru a vedea dacă se potrivesc.

Sau s-ar putea să vă treziți schimbându-vă ca răspuns la alți oameni.

Acest articol discută de ce ați putea simți că nu știți cine sunteți și ce puteți face pentru a vă forma un sentiment mai puternic de sine.

 

CUM SE FORMEAZĂ IDENTITATEA

Deci, ce înseamnă dacă vă treziți gândindu-vă: „nu știu cine sunt?” Probabil înseamnă că aveți un sentiment slab al identității de sine, care poate fi influențat de o serie de factori.

Identitatea este modelată de experiențele pe care le au oamenii de-a lungul vieții, în special în timpul copilăriei și adolescenței. Copiii care sunt crescuți într-un mediu susținător primesc îngrijirea, sprijinul și încurajarea de care au nevoie pentru a-și dezvolta un sentiment sănătos de sine.

Pe de altă parte, copiii crescuți în medii mai puțin favorabile în care se confruntă cu neglijență, sau abuz, se pot lupta pentru a-și forja propriile identități puternice.

Pe măsură ce copiii cresc, interacțiunile cu îngrijitorii, alți adulți și semenii contribuie la modul în care se dezvoltă sentimentul de sine al unei persoane.

Teoreticianul Erik Erikson credea că perioada adolescenței a jucat un rol deosebit de important în formarea identității unei persoane. El a descris această etapă a vieții drept una de „identitate vs. confuzie de rol” și a crezut că oamenii care sunt capabili să se angajeze într-o identitate puternică apar cu un sentiment solid de sine, în timp ce cei care se luptă pot rămâne să se întrebe cine sunt.

Mai târziu, psihologul James Marcia a descris două stări de identitate primare - explorarea și angajamentul. Explorarea implică procesul de experimentare cu idei diferite, în timp ce angajamentul implică luarea de decizii bazate pe acele idei legate de identitate.

 

FACTORII CARE AFECTEAZĂ IDENTITATEA

Procesul de formare a sentimentului de sine începe în copilărie și este influențat de o mare varietate de factori.

Unele dintre acestea includ:

  • Individuarea: Acesta este procesul prin care trec oamenii pentru a-și dezvolta propriul sentiment unic de sine. Copiii au nevoie de spațiu pentru a se exprima liber, fără teama de rușine, vinovăție, critică și judecată, pentru ca acest proces să aibă succes.
  • Societatea: influențele și așteptările societății pot juca un rol important în identitate. Cultura, mass-media, religia, rolurile de gen și alți factori care fac parte dintr-o societate pot afecta modul în care vă simțiți despre cine sunteți. S-ar putea să simțiți, de asemenea, provocări atunci când aspecte ale identității voastre nu se aliniază cu așteptările societății în care trăiți.
  • Familia: membrii familiei sunt cei care joacă unele dintre cele mai timpurii roluri în formarea identității voastre. De-a lungul vieții, diferitele roluri pe care le jucați în familia voastră pot afecta modul în care vă vedeți. Iar natura relațiilor voastre cu cei dragi poate avea, de asemenea, un efect asupra faptului că simțiți un sentiment de sine puternic sau slab.

Cercetările sugerează că persoanele care au un sentiment consistent de identitate au, de asemenea, o stimă de sine mai mare, se angajează în comportamente mai puțin riscante și sunt mai puțin susceptibile de a experimenta simptome de internalizare. Simptomele de internalizare sunt frecvente la persoanele cu depresie și pot include schimbări în obiceiurile alimentare, frică, singurătate, tristețe și probleme de concentrare.

Dacă v-ați trezit printr-o perioadă în care vă puneți la îndoială sentimentul de sine sau brusc simțiți că nu sunteți sigur cine sunteți, este posibil să vă confruntați cu o criză de identitate.

 

CUM SĂ FACEȚI FAȚĂ CÂND NU ȘTII CINE SUNTEȚI

Dacă vă confruntați cu probleme legate de identitate și simțiți că nu știți cu adevărat cine sunteți, există lucruri pe care le puteți face pentru a face față. Găsirea unor modalități de a vă cunoaște mai bine și implicarea în activități care vă întăresc sentimentul de sine vă poate stimula și întări individualitatea.

Ce ar trebui să faceți dacă nu știți cine sunteți?

  • Cunoașteți-vă mai bine, inclusiv interesele, aprecierile și antipatiile
  • Aflați ce este important pentru voi, inclusiv convingerile, valorile și obiectivele voastre
  • Faceți-vă timp pentru a afla mai multe despre cine sunteți fără presiune și influență exterioară
  • Încearcați lucruri noi; s-ar putea să nu vă bucurați de totul, dar fiecare provocare este o experiență de învățare
  • Învațați cum să aveți încredere în voi înșivă
  • Construiți o mai mare conștientizare de sine prin practicarea atenției

 

Aflați mai multe despre voi înșivă

Dacă simțiți că nu știți cine sunteți, poate fi util să petreceți ceva timp pentru a vă cunoaște mai bine. O modalitate prin care puteți face acest lucru este să începeți să vă gândiți la lucrurile care vă plac și care sunt importante pentru voi.

Scrierea într-un jurnal, implicarea în scris expresiv sau crearea de liste cu lucruri care contează pentru voi pot fi de ajutor. Luați în considerare să scrieți despre lucruri care vă plac, experiențe pe care le-ați avut sau lucruri despre care ați dori să aflați mai multe.

Care sunt cărțile voastre preferate? Ce gen de muzica vă place? Când v-ați simțit cel mai mult fericiți? Pe măsură ce scrieți la jurnal, este posibil să începeți să vedeți anumite teme sau preferințe care încep să apară. Reflectarea asupra acestor liste și note vă poate ajuta să vă vedeți și să vă apreciați mai bine individualitatea.

 

Aflați ce prețuiți

Cunoașterea valorilor voastre centrale poate juca un rol important în a vă ajuta să vă dați seama cine sunteți. Ce convingeri și valori sunt cele mai importante pentru voi? Acestea sunt trăsăturile cheie pe care le simțiți că sunt cele mai importante atât în voi, cât și în ceilalți.

Lucruri precum a fi sincer, demn de încredere și amabil sunt exemple de valori fundamentale. Odată ce vă dați seama ce prețuiți, puteți lucra pentru a vă trăi viața în conformitate cu acele credințe centrale.

 

Petreceți timp singuri

În timp ce solitudinea este uneori confundată cu singurătatea, petrecerea timpului pe cont propriu poate avea beneficii importante pentru sănătatea mintală. Presiunea socială poate îngreuna uneori procesul de realizarea a ideii despre ceea ce este important pentru voi, mai ales dacă sunteți înconjurați de oameni cu personalități puternice.

Alocarea timpului pentru voi înșivă vă poate oferi șansa de a reflecta, de a explora și de a experimenta idei și sentimente noi.

 

Provocați-vă

Încercarea de lucruri noi poate fi un alt instrument util de autoexplorare. Uneori, să vă dați seama cine sunteți implică testarea unor noi aspecte ale identității voastre. Gândiți-vă la modul în care adolescenții experimentează adesea stiluri diferite în timp ce își forjează sentimentul de sine. În timp ce oamenii cred adesea că astfel de călătorii de auto-descoperire sunt limitate la adolescență, o astfel de explorare este ceva care poate fi de ajutor pe tot parcursul vieții.

 

Aveți încredere în intuiția voastră

Să învățați cum să ai încredere în voi și în instinctele voastre este o altă parte a procesului de a vă da seama cine sunteți. Dacă aveți un sentiment slab de sine, s-ar putea să vă chinuiți să luați decizii, indiferent dacă sunt mari sau mici. Pentru a înțelege mai bine cine sunteți este esențial să începeți să faceți alegeri care să vă reflecte pe voi și nu pe oamenii din jurul vostru.

O modalitate de a învăța cum să aveți încredere în deciziile voastre este să începeți pur și simplu să le luați mai des. Puteți să începeți puțin făcând lucruri cum ar fi să alegeți ce să pregătiți pentru cină, să le spuneți prietenilor voștri unde ați vrea să ieșiți în oraș sau să alegeți între diverse articole în timpul cumpărăturilor. În timp, veți începe să simțiți mai bine tipurile de lucruri pe care le preferați și veți învăța cum să vă afirmați mai bine în diferite situații.

 

Practicați Mindfulness

Mindfulness este o tehnică care implică concentrarea asupra momentului prezent fără a vă face griji pentru trecut sau viitor. A fi prezenți în acest moment poate fi de ajutor atunci când vă confruntați cu distragerile sau presiunile sociale care uneori vă pot face să vă îndoiți de voi înșivă.

Concentrarea pe deplin asupra momentului vă poate ajuta să vă simțiți mai în acord cu propriile gânduri, emoții, dorințe și nevoi.

 

Obțineți ajutor pentru a vă întări simțul de sine

Dacă faptul că nu știți cine sunteți creează o suferință semnificativă sau îngreunează funcționarea normală, ar trebui să vă gândiți să discutați cu psihpterapeut.

Problemele cu identitatea pot juca un rol în:

  • Anxietate
  • Depresie
  • Stimă de sine scazută
  • Probleme de relație
  • Stres
  • Nefericire

 

Dacă simțiți că nu știți cine sunteți, acest lucru vă poate împiedica să faceți alegerile potrivite pentru viața voastră, fie că este vorba despre stabilirea obiectivelor sau formarea de noi relații. Din fericire, există lucruri pe care le puteți face pentru a vă cunoaște mai bine și pentru a începe să vă formați un sentiment mai puternic de sine.

 

Ca psihoterapeut, vă pot ajuta să aflați mai multe despre identitatea voastră și despre modul în care aceasta vă afectează aspectele vieții, inclusiv luarea deciziilor și relațiile.